Home > Newsroom

Michael S. Brown Village Center receives LEED Silver

Wofford’s newest residence hall, gathering space built on sustainability
Brown Village Center 382x255
2012-08-07

SPARTANBURG, S.C. – The Michael S. Brown Village Center at Wofford College has received the U.S. Green Building Council’s LEED Silver certification for its sustainable features, including the use of recycled and recovered materials and its energy efficient elements.
  LEED (Leadership in Energy & Environmental Design) is the leading national green certification program, which reviews building performance in five areas: energy efficiency, indoor environmental quality, materials selection, sustainable site development and water savings.

The three-story facility, which includes student loft-style apartment housing on the top two floors and classrooms, meeting spaces and the Mungo Center for Professional Excellence on the first floor, is the second Wofford facility to achieve LEED certification. The Goodall Environmental Studies Center at Glendale, S.C., received Platinum certification in 2010, the first academic building and only the third non-residential facility in South Carolina to achieve the highest level of LEED.

“Wofford has made a commitment to sustainability, and having the Michael S. Brown Village Center achieve LEED Silver certification is something we worked hard on during the design and construction phases,” Lani Foster, director of special projects and financial systems, says. “We are very pleased to now have our efforts in two of our facilities recognized this way.”

Foster says 24 percent of the building materials content for the Michael S. Brown Village Center was manufactured using recycled materials and 33 percent of the building materials and/or products were extracted, harvested, recovered or manufactured regionally, within a 500-mile radius of Spartanburg.

“We also positioned the building, located on Evins Street on the northwest end of campus, to make use of natural light, thus reducing the use of energy from artificial light,” Foster says.

The building also uses an energy dashboard, located in the elevator lobby outside the dining galleria at the center of the facility, for students and faculty to see how the building is functioning and the real-time energy use.

In addition, there is an electric car charging station and outdoor bicycle storage racks located outside the building, and shower and changing facilities on the first floor for those commuting to campus by bicycle or other alternative transportation. A “green housekeeping” program also is employed in the facility.

The architect for the construction project was Summerour Architects of Atlanta, Ga.